Leer werken aan airco- en warmtepompsystemen met een brandbaar koudemiddel, zoals propaan en isobutaan. Hiermee bent u uitstekend voorbereid op het examen voor het veiligheidscertificaat brandbare koudemiddelen <1 kg (B3) .
Brandbare koudemiddelen B3
Resultaat
Na het volgen van deze 4-daagse training bent u goed voorbereid voor het examen Brandbare koudemiddelen B3. U kunt via STEK of PBNA het examen aanvragen om het certificaat te behalen.
Over Brandbare koudemiddelen B3
Wilt u veilig leren werken aan airco-warmtepompsystemen met een brandbaar koudemiddel? Dan is deze training geschikt voor u. U oefent aan installaties met brandbare koudemiddelen tot 1 kilogram. Hiermee mag u in de praktijk werken met natuurlijke koudemiddelen (propaan, isobutaan en propyleen), maar ook synthetische koudemiddelen. Daarna kunt u het examen brandbare koudemiddelen <1 kg (B3) vol vertrouwen maken.
Let op: Om deze training te mogen volgen is een F-gassen 1 of F-gassen 2 certificaat vereist! Heeft u dit nog niet, volg dan eerst één van deze trainingen. Bij TU Campus kunt u F-gassen categorie 2 volgen.
Over deze training
Natuurlijke brandbare koudemiddelen uit klasse B3, zoals propaan en isobutaan, hebben een hoge ontvlambaarheid met een flinke vlamverspreiding en verbrandingswarmte. Het is daarom belangrijk dat u precies weet waarmee u te maken hebt en hoe u veilig werkt aan airco-warmtepompsystemen.
Natuurlijke brandbare koudemiddelen
Veiligheidsbewustzijn
Eigenschappen brandbare koudemiddelen
Kennis over waterdamp, niet condenseerbare gassen en smeerolie
H log p-diagram brandbare koudemiddelen
Eigenschappen airco-warmtepompsystemen (water-water, lucht-water, lucht-lucht)
Ontdooiregelingen en componenten in systemen met brandbare koudemiddelen
Classificatie van opstelling, verblijfsruimte en opslag van brandbare koudemiddelen (gasconcentratie en risico’s)
Wet- en regelgeving
Werken aan systemen met brandbare koudemiddelen B3
Werkprocedures: LMRA, veiligheid en PBM’s
Persoonlijke veiligheid: noodplan en brandsituatie
Taak-risicoanalyse (TRA)
Werkvoorbereiding: PBM’s, lekzoeken, flescontrole, visuele inspectie
Handelingen: drukbeproeven, vacumeren, vullen, legen, ontluchten, controles en onderhoud
Vervangen van componenten
Veilige zone
Studiebelasting
De voorbereiding voor elke les bedraagt gemiddeld 2 uur. In de online leeromgeving staan de vragen, cases en opdrachten klaar. Er is onbeperkt toegang tot het lesmateriaal via MijnROVC.
Per 1 september 2025 gaat de nieuwe F-gassenverordening in. U heeft een extra certificaat nodig om met bepaalde koudemiddelen te mogen blijven werken. Vóór 12 maart 2029 moet u het juiste certificaat hebben behaald om met F-gassen en/of koolwaterstoffen te werken.
Het vakbekwaamdheidsbewijs Brandbare koudemiddelen is 7 jaar geldig.
Een herexamen is mogelijk. Dit moet binnen 12 maanden na de eerste examenpoging worden gedaan. Hier zijn kosten aan verbonden.
De lesdag is helaas niet in te halen, omdat de lesstof niet in alle groepen parallel loopt. Elke docent heeft zijn eigen lesmethode en tempo. U kunt echter de docent benaderen voor de lesstof en het huiswerk om zo goed mogelijk bij te blijven.
De training volgt u bij ROVC in Ede.
Bezoek voor subsidieregelingen deze pagina.
In het kort
Voor wie:
Monteurs, installateurs of technici die het Veiligheidscertificaat brandbare koudemiddelen B3 willen halen.
Een F-gassen 1 of F-gassen 2 certificering is vereist om deel te kunnen nemen aan deze training.
Duur:
4 dagen (exclusief examen)
Maximaal aantal deelnemers:
7 deelnemers
Investering:
€ 1.995 (excl. BTW) per persoon, incl. studiemateriaal en lunch.
Deze pagina is met zorg samengesteld. Toch kan het voorkomen dat informatie niet volledig, up-to-date of onjuist is. Technische Unie kan in dat geval niet verantwoordelijk worden gesteld voor schade of kosten die hieruit voortvloeien. Wij verwijzen u naar de algemene voorwaarden en de opleidingsvoorwaarden op deze website.