Een juist ontwerp van een warmtepompinstallatie begint bij een warmteverliesberekening. Dit werkt totaal anders dan bij een cv-ketel, die een heel breed modulatiebereik heeft qua vermogen. Om het vermogen van de warmtepomp te bepalen is een heel precieze berekening nodig. Om die te maken is het dan ook vereist om eerst een warmteverliesberekening van de woning te maken.
Warmteverliesberekening maken voor warmtepomp? Gebruik Heat-Box!
Technische Unie maakt al langere tijd complete warmteverliesberekeningen voor klanten. Om nóg meer tijd te winnen in deze drukke tijd, kunt u nu ook zélf met deze softwaretool een complete warmteverlies- en koellastberekening maken voor uw klanten.
Wat is Heat-Box?
De softwaretool waar we het over hebben heet Heat-Box. Heat-Box is een online softwaretool die u kunt gebruiken voor het maken van warmteverlies- en koellastberekeningen. De software bestaat uit 2 delen:
- EASY: snelle (5-10 min) berekeningen in offertefase
- PRO: genormeerde berekeningen (ISSO 51, 53, 57)
Nieuwbouw - berekening op basis van BENG/EPC rapport
In Heat-Box kunt u een BENG/EPC rapport importeren. Op basis van de gegevens in dit rapport wordt automatisch het nodige verwarmingsvermogen bepaald. Dit werkt snel, is heel accuraat én ideaal voor nieuwbouwprojecten. Bekijk hoe Heat-Box werkt voor nieuwbouw >
Bestaande bouw - berekening op basis van adres
Voor bestaande gebouwen kunt u een adres invullen. Daarna wordt dan automatisch het bouwjaar, het vloeroppervlak én het isolatieprofiel bepaald. Op basis van een afbeelding van het gebouw kunt u hier nog aanpassingen in doorvoeren.
Bekijk hoe Heat-Box werkt voor bestaande bouw
Warmtepomp selecteren
Na het bepalen van het nodige vermogen, raadt Heat-Box automatisch een lijst met warmtepompen aan. Voor elke warmtepomp is bepaald wat de jaarlijkse verwarmingskosten zijn én hoeveel procent van de tijd de back-up verwarming aanstaat (dit moet onder de 5 procent blijven).
Dimensioneren boilervat
Na de keuze van de warmtepomp bepaalt de tool hoe groot het boilervat moet zijn (NEN EN 12831-3). Deze berekening gebruikt u vooral voor het dimensioneren van boilervaten in grote gebouwen (sporthallen, hotels) of in gebouwen die weinig verwarmingsvermogen nodig hebben en hoge comforteisen voor sanitair warm water hebben.
Extra mogelijkheden Heat-Box
Naast de berekeningen die hierboven beschreven zijn biedt Heat-Box ook:
- Dimensionering van radiatoren en vloerverwarming
- Koellastberekening
- Tekenen ventilatie legplan
Gratis 1 maand Heat-Box proberen
Benieuwd geworden? Als klant van Technische Unie maakt u 1 maand gratis gebruik van Heat-Box. Bent u daarna nog steeds enthousiast? Dan ontvangt u het eerste jaar 20% korting op het Heat-Box abonnement. Gebruikers van een EASY & PRO-account krijgen daarnaast ook een rapport op maat met eigen logo en huisstijl.