Buffervat warmtepomp

Een buffervat voor een warmtepomp slaat overtollige warmte op die niet direct nodig is, zodat deze later efficiënt kan worden gebruikt bij verhoogde warmtevraag. Hierdoor werkt de warmtepomp zuiniger en wordt het energieverbruik geoptimaliseerd.

Als u hulp nodig heeft bij het vinden van het juiste buffervat kunt u contact opnemen met één van onze duurzaamheidsspecialisten.

Daarom Technische Unie

Image
  • Voor 20:00 uur besteld,
    morgen geleverd
  • Deskundig advies
  • 37 lokale vestigingen
  • Spoedlevering
  • Nachtlevering
  • 24/7 calamiteitenservice

Voordelen buffervat warmtepomp

Een buffervat vormt een belangrijke aanvulling op een warmtepompsysteem. De belangrijkste functies en voordelen op een rij:

  • Stabiele temperatuur
    Het buffervat zorgt voor een constante watertemperatuur. Ook wanneer de warmtepomp tijdelijk niet actief is. Hierdoor kan het systeem continu warm water leveren zonder schommelingen in de temperatuur.
  • Efficiënt gebruik van de warmtepomp
    Door warmte op te slaan, voorkomt een buffervat dat de warmtepomp continu in- en uitschakelt bij kleine warmtevraag.
  • Optimalisatie van energieverbruik
    Het buffervat slaat overtollige warmte op wanneer de warmtepomp extra produceert, en stelt deze beschikbaar wanneer er vraag is. Zo wordt de opgewekte energie optimaal benut.
  • Verlenging van de levensduur van het systeem
    Minder schakelmomenten en een betere warmteafvoer dankzij het buffervat zorgen ervoor dat de warmtepomp minder snel slijt, wat de levensduur verlengt.
  • Verhoogde systeemflexibiliteit
    Een buffervat maakt het systeemontwerp flexibeler. Het kan beter inspelen op variabele warmtevraag in verschillende delen van de woning of het gebouw.
  • Ondersteuning bij de ontdooicyclus
    Tijdens de defrost-modus bij lage buitentemperaturen voorkomt het buffervat comfortverlies. De warmtepomp onttrekt dan geen warmte uit de woning, maar uit het buffervat, dat al op temperatuur is.
  • Constante warmtevoorziening
    Met een buffervat blijft de temperatuur in huis stabiel, ook tijdens piekmomenten of wanneer meerdere warmtepompen samenwerken.

Hoe werkt een warmtepomp buffervat?

De warmtepomp produceert warmte wat naar het buffervat wordt gepompt en opgeslagen tot het nodig is. Zodra het warme water nodig is, voor bijvoorbeeld vloerverwarming of radiatoren, wordt het warme water uit het buffervat naar de benodigde plekken geleid. Door middel van thermostaten en sonsoren wordt de temperatuur geregeld zodat het syteem efficiënt werkt zonder onnodig energieverlies.

Verschil tussen een buffervat en een boiler

Een boiler is een apparaat dat water verwarmt en opslaat voor direct gebruik, bijvoorbeeld voor douchen en afwassen. Deze heeft een eigen warmtebron, zoals elektriciteit, gas, of zonne-energie, die het water direct opwarmt. Boilers zijn er in verschillende groottes afhankelijk van de warmwaterbehoefte van het huishouden. Ze houden een constante voorraad wam water beschikbaar voor onmiddellijk gebruik.

Een buffervat dient als warmteopslag voor verwarmingssystemen zoals warmtepompen en zonneboilers. Het buffervat zelf heeft geen eigen warmtebron maar slaat warmte op die door een extern verwarmingssysteem wordt geproduceerd. Deze warmte wordt later vrijgegeven voor het verwarmen van de ruimte en soms ook voor warm tapwater. Buffervaten zijn vooral nuttig om de efficiëntie van het verwarmingssysteem te verhogen. Dit doet hij door overtollige warmte op te slaan en deze op een later moment te gebruiken. Hierdoor wordt de belasting op het verwarmingssysteem verspreid en de werking ervan geoptimaliseerd.