Omgevingswet en Wkb per 1 januari 2024 definitief in werking

Door Technische Unie
15 januari 2024
Technische Unie

De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) heeft als doel om de bouwkwaliteit te verbeteren. De toets vooraf op de bouwplannen wordt vervangen door een toets in de praktijk. Dit heeft gevolgen voor installateurs voor de bedrijfsvoering en de werkzaamheden en aansprakelijkheid in bepaalde projecten.

Veranderingen voor installateurs

  • De Wkb gaat gefaseerd in per 1 januari 2024.
  • Voor installateurs wordt de aansprakelijkheid voor gebreken verruimd, ook na oplevering.
  • De dossierplicht in de Wkb leidt voor de installateur tot de noodzaak sluitende bewijslast te verzamelen, zowel t.a.v. publieke eisen (Bouwbesluit) als private eisen (contractueel). De installateur (als onderaannemer) zal door de aannemer en/of door de kwaliteitsborger gevraagd worden bewijslast te leveren over de uitgevoerde werkzaamheden, materialen en installaties.
  • Met de Wkb vindt er een onafhankelijke kwaliteitscontrole plaats door private kwaliteitsborgers voor bouwwerken in gevolgklasse 1. In overleg met de opdrachtgever en kwaliteitsborger worden de instrumenten voor kwaliteitsborging geselecteerd.

Bron

De Omgevingswet wordt definitief ingevoerd per 1 januari 2024 (bron). De invoering van de Wkb is hieraan gekoppeld. Ten opzichte van afgelopen keren dat de wet wel alsnog werd uitgesteld, is er nu geen weg meer terug. Voorheen waren er twijfels in de politiek en de brancheorganisaties over de werkbaarheid van het nieuwe systeem waarin vergunningen aangevraagd moeten worden, het DSO (als vervanger van het OLO). Deze twijfels zijn nu weggenomen; waardoor er groen licht is voor de nieuwe invoeringsdatum. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken roept de gehele bouwsector (van aannemer tot installateur en ook gemeenten) om zich voor te bereiden.

Heeft u als installateur of zzp'er te maken met vergunningsplichtige werkzaamheden (als onderaannemer óf als hoofdcontractant) in de volgende bouwwerken:

Dan krijgt u direct danwel indirect te maken met wijzigingen van de Wkb en is de training relevant voor u.

Heeft u als installateur of zzp'er te maken met hoofdzakelijk vergunningsvrije werkzaamheden? Dan is mogelijk slechts een deel van de Wkb van toepassing op uw werk - de zogeheten ‘privaatrechtelijke’ aspecten. De training is dan waarschijnlijk te uitgebreid voor u. Over deze wijzigingen vindt u  meer informatie bij Iplo.

Wil u meer praktijkgerichte toelichting over deze wijzigingen? In gesprek met collega-installateurs over hoe zij de voorbereidingen ten aanzien van deze wijzigingen oppakken? Óf bent u enthousiast en nieuwsgierig naar de gehele toelichting, bijvoorbeeld omdat u overweegt om in de toekomst meer vergunningsplichtig werk te gaan doen? Sluit dan vooral aan bij de training! Neem contact op met uw Technische Unie-vertegenwoordiger voor meer informatie.

Wkb-training bij TU Campus in mei of juni 2024

Via TU Campus kunt u de basistraining Wet Kwaliteitsborigng voor het Bouwen volgen. Bouwend Nederland leert u in deze eendaagse training de belangrijkste aspecten van de Wkb en geeft u inzicht in de gevolgen voor uw manier van werken. Er wordt ingezoomd op interne kwaliteitsborging, het aantoonbaar maken van uw geleverde kwaliteit: Hoe laat ik zien dat mijn werk aan alle eisen van het Bouwbesluit voldoet en wat lever ik aan bewijslast aan bij de bouwer of mijn opdrachtgever?

Deze pagina is met zorg samengesteld. Toch kan het voorkomen dat informatie niet volledig, up-to-date of onjuist is. Technische Unie kan in dat geval niet verantwoordelijk worden gesteld voor schade of kosten die hieruit voortvloeien. Wij verwijzen u naar de algemene voorwaarden en de opleidingsvoorwaarden op onze website.