Valbescherming

In Nederland is afgesproken dat wanneer er een val risico is van 2,5 meter of meer er veilig gewerkt moet worden. Om dat te doen dient u maatregelen te nemen die voorkomen dat u kunt vallen. Dit kunt u doen door gebruik te maken van de verschillende soorten valbescherming.

Merken als Oxxa helpen u bij het veilig werken op hoogtes hoger dan 2,5 meter. Hieronder leest u wat er nodig is om vallen te voorkomen door middel van onder andere een harnas en valbeveiligingsset.

Daarom Technische Unie

Image
  • Ruim assortiment
  • Voor 20:00 uur besteld,
    morgen geleverd
  • Deskundig advies
  • 37 lokale vestigingen
  • 1-uursdienst
  • 24/7 calamiteitenservice

Type valbescherming

Meer merken in valbescherming

Wat is valbescherming?

Valbescherming is een persoonlijke beschermingsmiddel die beschermt tegen het maken van een val. Hieronder worden de verschillende soorten valbeschermingen genoemd en uitgewerkt.

Het harnas dient voorzien te zijn van minimaal 1 connectiepunt op de rug, tussen de schouderbladen en eventueel een connectiepunt op de borst waar de valbeveiliging aan kan worden vast gemaakt.

Afhankelijk van de werkzaamheden kan gekozen worden voor bevestiging op de rug of de borst.

Valbeveiliging is onder te verdelen in 3 systemen:

2.1 Valblokken
Dit betreft een opgerolde band in een cassette die, wanneer er met beleid aan wordt getrokken, uitrolt. Denk bijvoorbeeld aan een autogordel. Wordt er echter harder aan getrokken (valt men) dan blokkeert de band automatisch.

Valblokken dienen altijd verticaal gebruikt te worden en boven je hoofd bevestigd te worden, tenzij is aangegeven dat het ook horizontaal mag. Check dat vooraf altijd. De band of kabel van het valblok wordt over het algemeen vast gemaakt aan het connectiepunt op de rug van het harnas.

2.2 Schokabosorbers
Dit is een band met een lengte van maximaal 2 meter, waarin of waaraan een aparte val-absorber is bevestigd. Op het moment dat de gebruiker valt wordt de kracht van de val voor een groot deel geabsorbeerd door de schokabsorber. Dit systeem wordt o.a. veel gebruikt in de steigerbouw. Het uiteinde van schokabsorber wordt over het algemeen vast gemaakt aan het connectiepunt op de rug van het harnas.

2.3 Lijnklem
De lijnklem is een geleider die over een touw ‘loopt’ en bevestigd is aan het harnas. Op het moment dat de gebruiker zou vallen, klemt deze zich vrijwel direct vast op het touw. Dit systeem wordt vooral gebruikt voor werkzaamheden op schuine daken. De lijnklem wordt bij werken op schuine daken over het algemeen vast gemaakt aan het connectiepunt op de borst van het harnas. Wanneer het systeem gebruikt wordt op platte daken, wordt het vast gemaakt aan het connectiepunt op de rug van het harnas.

Dit betreft het punt waar u de valbeveiliging aan bevestigd. Dit kan een oog zijn in- of op een muur of een band welke om een profiel wordt vast gemaakt of een klem op een betonplaat. De gebruiker is altijd verantwoordelijk om te checken of de plaats waar hij of zij het ankerpunt aan wil gaan bevestigen hier ook geschikt voor is; of het ook sterk genoeg is hiervoor.

Alle ankerpunten zijn namelijk getest om bij een val een impact van 12 kN te weerstaan. Logischerwijs dient de plek waar het ankerpunt aan vast gemaakt is dat ook aan te kunnen.

Om te bepalen welke valbeveiliging u nodig heeft dient ieder werk beoordeeld te worden; verschillende situatie vragen verschillende valbeveiligingssystemen.

Drie stappen om valongelukken te voorkomen

Er is hierbij keuze uit drie mogelijkheden:

  • De eerste optie is altijd een bronmaatregel: deze nemen het gevaar weg. Werkzaamheden worden bijvoorbeeld elders uitgevoerd. 
  • De tweede optie is  een collectieve maatregel: bijvoorbeeld het plaatsen van een dakrandbeveiliging zoals een hekwerk. Hoewel dit in theorie wel kan, is een dergelijke oplossing, zeker voor korte en  tijdelijke werkzaamheden, vaak naar verhouding duur en tijdrovend. 
  • Dan komt automatisch de derde optie naar voren: persoonlijke beschermingsmiddelen. Of, zoals in dit geval in de volksmond wordt genoemd: valbeveiliging.