De wet- en regelgeving op het gebied van energiebesparing stelt hoge eisen aan uw organisatie. Als Technische Dienst speelt u een belangrijke rol bij het voldoen aan deze eisen.
Energiemanagement door de Technische Dienst: van kosten naar kansen
Energiebesparingplicht
Processen in gebouwen moeten voldoen aan steeds strenger wordende overheidsmaatregelen op het gebied van energiebesparing. Denk aan:
- Onderwijsinstellingen
- Hotels en horeca
- Gezondheidszorg
- Commercieel vastgoed
De belangrijkste aanwijzing op dit gebied is de Energiebesparingsplicht. Deze geldt voor organisaties met een verbruik vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas per jaar. De Onderzoeksplicht energiebesparing en de Informatieplicht energiebesparing zijn onderdeel van de Energiebesparingsplicht.
Vanaf wanneer bent u rapportageplichtig?
U bent rapportageplichtig als u aan een van deze punten voldoet:
- U verbruikt jaarlijks meer dan 50.000 kilowatt stroom
- U verbruikt jaarlijks meer dan 25.000 kuub gas
Realiseer energiebesparing in 7 stappen met Technische Unie
Wilt u aan de slag met energiebesparing en op korte tijd voordeel behalen? Technische Unie komt graag langs voor een eerste gesprek over de mogelijkheden. Samen met onze consultancypartner kunnen wij vervolgens een 7-stappenplan voor u uitvoeren, waarbij de verplichte rapportage wordt ingevuld en een systeem voor energiemanagement wordt ingevoerd. Uiteraard levert Technische Unie alles om de energiebesparing in de praktijk te brengen.
De 7 stappen richting energiebesparing zijn:
Na het kennismakingsgesprek starten we met een analyse van de geldende wet- en regelgeving met betrekking tot energie-efficiëntie voor u bedrijf. Zo brengen we in kaart hoe u voldoet aan alle wettelijke vereisten en normen op het gebied van energiebeheer.
We lopen alle processen binnen uw bedrijf na die aanzienlijke energieconsumptie veroorzaken. Identificeren de belangrijkste energieverbruikers en brengen hun bijdrage aan het totale energieverbruik in kaart.
Een quick-scan identificeert de belangrijkste energiebesparingsmogelijkheden. Deze dient tevens als nulmeting om de toekomstige energieprestaties te kunnen vergelijken met de startsituatie.
U ontvangt een gedetailleerde rapportage volgens het format van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Hierin nemen we zowel de analyse van de huidige situatie als mogelijke oplossingen voor energiebesparing op.
Samen met u bepalen we de kansrijke aanpassingen en leveren we de oplossingen aan. Dit op basis van de aanbevelingen uit de rapportage. Dit kan variëren van het upgraden van gebruikte oplossingen tot het optimaliseren van bedrijfsprocessen.
Met metingen bepalen we het effect van de aangebrachte wijzigingen. Een ISO 50001-systeem voor energiemanagement kan worden geïmplementeerd, om continue verbetering te waarborgen. ISO5001 is dé internationale norm voor energiemanagement. Ook zorgen we voor opleiding van uw eigen specialisten op dit vlak via TU Campus.
Ook in de toekomst zorgen we er graag voor dat uw processen en bedrijf blijven voldoen aan alle wettelijke verplichtingen op het gebied van energie-efficiëntie. Zo blijft u voortdurend op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en kunt u blijvend voordeel behalen.
Van inzicht en analyse naar concrete maatregelen
De eerste uitdaging bij energiemanagement is het inzichtelijk maken van het energieverbruik. Dit kan door middel van energiemonitoring. Zo kunnen de grootste energieverbruikers snel worden aangewezen. Vervolgens moet de verkregen informatie worden verzameld en geanalyseerd, om op basis van inzichten concrete maatregelen te nemen om het energieverbruik te verminderen.
Energiemanagement componenten
Energiemanagement begint bij monitoring, hier heeft u de juiste componenten voor nodig. Deze componenten passen in elk groot systeem voor smart building en kunnen via een dashboard bediend worden. Zo kan er gelijk actie ondernomen worden om energie te besparen. Denk aan in-en uitschakelen van het licht, de verwarming of airconditioning in het gebouw.
Elektriciteitsmeters
Meten is weten! Een goede elektriciteitsmeter is daarbij onmisbaar. Elektriciteitsmeters zijn kleine componenten die het stroom- en energieverbruik weergeven. Ze meten zowel het actueel verbruik, als het totale verbruik. Elektriciteitsmeters kunnen ook stand alone worden ingezet, dus hoeven niet persé aan andere systemen gekoppeld te zijn.

Multifunctionele paneelmeters
Wilt u een meter die nog uitgebreider is en bijna alle gegevens en waardes weergeeft van het gebouw? Dan is de multifunctionele paneelmeter de juiste toevoeging voor uw smart building project! Deze meter meet stroom, vermogen, temperatuur en nog veel. Een multifunctionele paneelmeter kan goed samenwerken met energiemanagementsystemen.

Warmtemeters
Bevat uw project een hotel, wellness centrum, sportschool, appartementencomplex, ziekenhuis of verzorgingstehuis? Dan mag de warmtemeter niet ontbreken. Warmtemeters geven de watertemperatuur van douches en baden aan. Voor plekken waar veel gebruik wordt gemaakt van badkamers en zwembaden is dat erg handig. Maar de warmtemeter kan ook het water in de radiatoren of vloerverwarming meten. In elk gebouw met verwarming kan een warmtemeter uitkomst bieden.
Power Distribution Units
Ten slotte vindt u in onze webshop nog de Power Distribution Units (PDU’s). Deze units zijn erg handig voor kantoorpanden en datacentra. Met een PDU kunnen bijvoorbeeld alle opladers centraal worden uitgeschakeld in een kantoorruimte. Via een PDU kun je op afstand meten hoeveel stroom er per bureau wordt gebruikt. Bij een datacentrum meten PDU’s hoeveel stroom er per server wordt gebruikt. Vooral bij datacentra is de PDU erg populair.
Analyse energieverbruik
Heeft u het meten van de energiestromen ingericht? Dan de volgende stap het analyseren van de data en het verkrijgen van inzicht.
De Connect Box van Siemens is een eenvoudige, universele en open IoT-oplossing voor het verbinden en bewaken van kleine en middelgrote gebouwen.
Voor grotere gebouwen is ABB Ability beschikbaar. Wij adviseren u hiervoor een system integrator in te schakelen.
Energiebesparende maatregelen
De energiebesparingsplicht omvat een verplichting om maatregelen van de zogenaamde EML-lijst te treffen. Vervang bijvoorbeeld oude apparatuur door energiezuinigere oplossingen. Kies voor verledding om te besparen in zowel energie, manuren en daarmee kosten. Isoleer gebouwen, met bijvoorbeeld buisisolatie. Of implementeer bijvoorbeeld slimme gebouwautomatisering. Het resultaat ziet u direct terug in uw analyses. De maatregelen dienen na afloop te worden gecheckt door RVO.
Aan de slag met energiebesparing?
Neem contact op met energiemanagement-specialist Iddo Schenk of uw vaste vertegenwoordiger. Of neem contact op met het verkoopkantoor van Technische Unie bij u in de buurt.