Is het type energiecontract van invloed op energiemanagement?

Het type energiecontract kan zeker invloed hebben op het energiemanagement in een gebouw of woning. Dit heeft te maken met de volgende factoren: 

1. Prijsprikkels:

Vast contract: Bij een vast contract heb je een gegarandeerd tarief voor een bepaalde periode. Dit kan gunstig zijn als je verwacht dat de energieprijzen gaan stijgen, maar minder flexibel als je juist wil profiteren van dalende prijzen.

Dynamisch contract: Bij een dynamisch energiecontract variëren de tarieven per uur of per dag. Dit kan interessant zijn als je het verbruik wilt afstemmen op momenten met lage prijzen. Zo kun je bijvoorbeeld apparaten gebruiken wanneer de stroom goedkoop is, of overtollige zonne-energie terugleveren aan het net wanneer de prijzen hoog zijn. Lees hier meer over de combinatie dynamisch energiecontract met zonnepanelen.

2. Inzicht in verbruik

Sommige energiecontracten bieden extra inzicht in het energieverbruik. Dit kan helpen om verbruikspatronen te begrijpen en gerichtere besparingsmaatregelen te nemen.

Met een dynamisch energiecontract kun je vaak real-time inzicht krijgen in het verbruik en de actuele energieprijzen. Zo kun je direct zien waar er geld te besparen is.

3. Flexibiliteit

Sommige energieleveranciers bieden speciale contracten aan die gericht zijn op energiemanagement. Deze contracten kunnen bijvoorbeeld kortingen geven op het verbruik tijdens daluren, of extra diensten aanbieden zoals energiemonitoring of domotica-integratie.

Capaciteitstarief

De invoering van het capaciteitstarief is al een aantal jaren aan de gang. Sinds 1 januari 2023 betalen kleinverbruikers met een aansluiting tot 3 x 80 Ampère een vast bedrag per maand voor de netbeheerkosten, ongeacht hun verbruik. Dit is de eerste stap naar het capaciteitstarief.

In de toekomst zal het capaciteitstarief verder worden verfijnd. Dit betekent dat iedereen uiteindelijk gaat betalen voor de maximale hoeveelheid elektriciteit die er tegelijk kan afgenomen worden, in plaats van voor het totale verbruik.

De precieze datum van de volledige invoering van het capaciteitstarief is nog niet bekend. De Nederlandse Energiebedrijven (NVE) verwachten dat dit ergens tussen 2024 en 2026 zal zijn.

Voordelen capaciteitstarief

  • Het stimuleert een efficiënter gebruik van het elektriciteitsnet. Doordat iedereen betaalt voor de maximale hoeveelheid elektriciteit die er tegelijk kan worden afgenomen, is er een prikkel om het piekverbruik te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld door apparaten op verschillende tijdstippen te gebruiken of door een (thuis)batterij te installeren.
  • Het maakt het netwerk efficiënter en betrouwbaarder. Door het efficiëntere gebruik van het netwerk, is er minder kans op overbelasting en stroomstoringen.
  • Het kan leiden tot lagere kosten voor kleinverbruikers. De kosten voor het transport van elektriciteit zijn voornamelijk vaste kosten. Door deze kosten eerlijker te verdelen over alle gebruikers, kunnen de tarieven voor kleinverbruikers dalen.

Nadelen capaciteitstarief

Er zijn ook enkele nadelen aan het capaciteitstarief:

  • Het kan leiden tot hogere kosten voor grootverbruikers. Grootverbruikers hebben doorgaans een hogere piekbelasting, waardoor ze meer gaan betalen voor het capaciteitstarief.
  • Het kan ingewikkeld zijn om te begrijpen. De berekening van het capaciteitstarief is complex en kan voor consumenten moeilijk te doorgronden zijn.
  • Het kan leiden tot onrechtvaardige situaties. Mensen met een kleine aansluiting, maar een hoog piekverbruik, kunnen onevenredig veel gaan betalen.

De Nederlandse overheid is zich bewust van de nadelen van het capaciteitstarief en neemt maatregelen om deze te beperken. Er is bijvoorbeeld een budget beschikbaar om kwetsbare huishoudens te helpen met de extra kosten.

Of het capaciteitstarief voor u gunstig uitpakt, hangt af van uw individuele verbruikspatroon. Als u een laag piekverbruik heeft, kunt u mogelijk geld besparen. Heeft u een hoog piekverbruik, dan kunt u juist meer gaan betalen. Een EMS is een goede oplossing om het piekverbruik te verlagen. Neem gerust contract op met Team Duurzaam om de mogelijkheden te bespreken. 

Meer weten?

Meer weten over energiemanagement? Neem contact op met Tim Zeestraten.

meer over...