Energiebeheer is in essentie het controleren en optimaliseren van het energieverbruik. Dit kan in woningen, bedrijfspanden, utiliteitsgebouwen en fabrieken. Het doel is om energie efficiënter te gebruiken. En dat leidt weer tot lagere kosten, minder milieubelasting én een hoger comfort.
Hoe werkt energiemanagement in een gebouw precies?
Energiemanagement: wat is dat precies?
Energiemanagementsysteem (EMS)
Slim energiemanagement regel je met een energiemanagementsysteem (EMS). Deze toepassing regelt alle energiestromen in een gebouw. Van dataverzameling tot het sturen van de slimme apparaten die onderdeel zijn van het systeem.
Hoe werkt zo'n EMS precies?
1. Dataverzameling
Het eerste cruciale aspect is het verzamelen van accurate data over het energieverbruik van het gebouw. Dit omvat het meten van het verbruik van verschillende energiebronnen, zoals elektriciteit, gas, warmte- en koudewater. De dataverzameling gebeurt door middel van sensoren die op strategische locaties in het gebouw worden geplaatst, zoals in verdeelkasten, bij verwarmings- en koelinstallaties en in individuele ruimtes.
2. Data-analyse
De verzamelde energiedata worden vervolgens geanalyseerd om patronen te herkennen, inefficiënties te identificeren en optimalisatiemogelijkheden te bepalen. Geavanceerde analysesoftware kan complexe datastromen verwerken en visuele rapporten genereren die inzichten bieden in het energieverbruiksprofiel van het gebouw.
3. Energiebeheer
Op basis van de data-analyse worden strategieën ontwikkeld om het energieverbruik te optimaliseren. Dit kan verschillende maatregelen omvatten, zoals:
- Aanpassing van schema's: Verlichting, verwarming, koeling en ventilatie kunnen worden afgestemd op bezettingstijden en behoeften om onnodig energieverbruik te vermijden.
- Optimalisatie van installaties: De instellingen van verwarmings- en koelinstallaties kunnen worden verfijnd om de efficiëntie te verhogen en energieverliezen te minimaliseren.
- Gedragsverandering: Bewoners of medewerkers kunnen worden gestimuleerd om energiebewuster om te gaan door middel van voorlichting, campagnes en feedbackmechanismen.
- Investeringen in efficiënte technologieën: Oude, inefficiënte apparaten en systemen kunnen worden vervangen door energiezuinige alternatieven, zoals LED-verlichting, HR++-glas en moderne regeltechniek.
4. Monitoring en controle
Een EMS omvat continue monitoring van het energieverbruik en de prestaties van gebouwgebonden installaties. Dit maakt het mogelijk om in real-time te reageren op afwijkingen, storingen of inefficiënties en proactief maatregelen te nemen om energieverspilling te voorkomen.
5. Rapportage en evaluatie
Regelmatige rapportages over energieverbruik, besparingen en de CO2-voetafdruk van het gebouw bieden waardevolle inzichten in de effectiviteit van het energiemanagement. Deze rapportages kunnen ook dienen als basis voor verdere optimalisatie en het stellen van ambitieuze energiedoelstellingen.

Extra functies EMS
Naast deze kernfuncties omvatten geavanceerde EMS-systemen vaak additionele functionaliteiten, zoals:
- Weersafhankelijke regeling: De werking van verwarmings- en koelinstallaties kan worden afgestemd op actuele weersomstandigheden om energieverbruik te optimaliseren.
- Voorspellend onderhoud: Data-analyse kan worden gebruikt om potentiële storingen of inefficiënties in gebouwgebonden installaties te voorspellen en preventief onderhoud te plannen.
- Integratie met hernieuwbare energiebronnen: EMS-systemen kunnen worden gekoppeld aan zonnepanelen, windturbines of andere bronnen van hernieuwbare energie om de energievoorziening van het gebouw te optimaliseren.
Voordelen EMS in gebouwen
- Reductie van energiekosten:
Besparingen op energiefacturen kunnen oplopen tot tientallen procenten. - Vermindering van de CO2-uitstoot
- Verbetering van het binnenklimaat:
- Optimalisatie van verwarming, koeling en ventilatie zorgt voor een comfortabeler en gezonder binnenmilieu.
- Verhoging van de waarde van het gebouw:
Een goed energielabel en een bewezen trackrecord van energiebesparing verhogen de waarde van het gebouw op de markt. - Toename van de operationele efficiëntie
Energiemanagementsystemen Technische Unie
Bij Technische Unie hebben we verschillende energiemanagementsystemen in ons assortiment. De meeste zijn merkgebonden. De Solargateway is een merkonafhankelijke manager die te verbinden is met verschillende merken. Hulp nodig bij het kiezen of het ontwerpen van het systeem? Neem dan contact op met Tim Zeestraten of Edgar van Praat van Team Duurzaam.