Energie-opwekkers en -verbruikers met elkaar laten communiceren?

Communicatie tussen energie-opwekkers en energieverbruikers in een slim energienetwerk

In een slim energienetwerk (smart grid) communiceren verschillende energie-opwekkers en energiegebruikers met elkaar om energie efficiënter te produceren, te consumeren en te beheren. Dit wordt mogelijk gemaakt door geavanceerde technologieën en systemen die real-time data-uitwisseling en intelligente besluitvorming mogelijk maken.

Enkele belangrijke technologieën die de communicatie tussen energie-opwekkers en -gebruikers faciliteren zijn:
  • Smart meters: Deze meters meten niet alleen het energieverbruik, maar kunnen ook gegevens over de productie, kwaliteit en prijs van energie leveren.
  • Sensoren: Sensoren kunnen worden gebruikt om real-time data te verzamelen over weersomstandigheden, vraag naar energie en de status van het netwerk.
  • Communicatienetwerken: Geavanceerde netwerken zoals 4G, 5G en LoRaWAN worden gebruikt om data tussen verschillende apparaten te transporteren.
  • Energiemanagementsystemen (EMS): EMS-systemen verzamelen data van smart meters, sensoren en andere apparaten, analyseren deze data en optimaliseren energieverbruik en -productie in real-time.

Voorbeelden van hoe energie-opwekkers en -gebruikers met elkaar communiceren in een slim energienetwerk:

  • Vraagrespons: Energiebedrijven kunnen consumenten prijsprikkels geven om hun energieverbruik te verlagen tijdens piekuren. Dit kan bijvoorbeeld door apparaten uit te schakelen of energieverbruikende activiteiten te verplaatsen naar daluren.
  • Virtuele energiecentrales: Groepen decentrale energiebronnen, zoals zonnepanelen en thuisaccu's, kunnen worden samengevoegd tot virtuele energiecentrales. Deze virtuele energiecentrales kunnen hun productie afstemmen op de vraag van het netwerk.
  • Peer-to-peer energiehandel: Consumenten kunnen overtollige energie die ze opwekken met zonnepanelen verkopen aan andere consumenten of terugleveren aan het net.
  • Preventief onderhoud: Sensoren kunnen worden gebruikt om de status van energie-infrastructuur te monitoren en preventief onderhoud te plannen, waardoor storingen en stroomuitval kunnen worden voorkomen.

De voordelen van communicatie tussen energie-opwekkers en -gebruikers

  • Verhoogde efficiëntie: Energieverbruik en -productie worden geoptimaliseerd, wat leidt tot minder verspilling en lagere kosten.
  • Verhoogde stabiliteit: Het netwerk wordt stabieler door vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen.
  • Verhoogde integratie van hernieuwbare energiebronnen: Het wordt eenvoudiger om hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- en windenergie te integreren in het netwerk.
  • Meer flexibiliteit voor consumenten: Consumenten hebben meer controle over hun energieverbruik en kunnen profiteren van nieuwe producten en diensten.

Energiemanagementsystemen Technische Unie

Bij Technische Unie hebben we verschillende energiemanagementsystemen in ons assortiment. De meeste zijn merkgebonden. De Solargateway is een merkonafhankelijke manager die te verbinden is met verschillende merken. Hulp nodig bij het kiezen of het ontwerpen van het systeem? Neem dan contact op met Tim Zeestraten of Edgar van Praat van Team Duurzaam. 

Merkonafhankelijk EMS SolarGateway

De SolarGateway is een merkonafhankelijk energiemanagementsysteem (EMS) dat speciaal is ontworpen voor woningen en gebouwen met zonnepanelen. Het helpt om de energieverbruik te optimaliseren, de energiekosten te besparen en de zelfvoorzieningsgraad te van het gebouw te verhogen.

Voordelen van de SolarGateway

  • Kosten besparen: De SolarGateway helpt om de energiekosten te besparen door apparaten automatisch uit te schakelen wanneer er te veel energie wordt verbruikt. Ook kan de SolarGateway helpen om zonne-energie optimaal te gebruiken door deze te gebruiken wanneer er het meest nodig is.
  • Optimaliseren energieverbruik: De SolarGateway geeft real-time inzicht in het energieverbruik, -productie en -kosten. Je kunt deze data gebruiken om het energieverbruik te optimaliseren en de zelfvoorzieningsgraad te verhogen.
  • Optimaal gebruik van zonne-energie: De SolarGateway kan de zonnepanelen optimaal benutten door ze te laten werken wanneer de zon schijnt. Zo kun je meer van eigen zonne-energie gebruiken en minder energie van het net afnemen.
  • Overbelasting van het net voorkomen: De SolarGateway kan helpen om overbelasting van het net te voorkomen door de energieverdeling te optimaliseren.

  • Nieuwe zakelijke mogelijkheden: De SolarGateway kan nieuwe zakelijke mogelijkheden bieden, zoals het aanbieden van energie-gerelateerde diensten aan uw klanten.
  • Milieuvriendelijke bedrijfsvoering: De SolarGateway kan helpen om de ecologische voetafdruk te verkleinen door het energieverbruik te optimaliseren en de zelfvoorzieningsgraad te verhogen.
  • Alles in één omgeving: De SolarGateway is een gebruiksvriendelijke oplossing die alle energie-gerelateerde apparaten in één omgeving verbindt.
  • Plug & play: De SolarGateway is eenvoudig te installeren en te gebruiken

Waarom is de SolarGateway een handige tool voor uw klanten?

  • Eenvoudig te installeren en te gebruiken: De SolarGateway is een plug-and-play-systeem dat eenvoudig te installeren en te gebruiken is.
  • Real-time inzicht: De SolarGateway geeft uw klanten real-time inzicht in hun energieverbruik, -productie en -kosten.
  • Bespaar geld: De SolarGateway kan uw klanten helpen om hun energiekosten te besparen door apparaten automatisch uit te schakelen wanneer er te veel energie wordt verbruikt.
  • Duurzaam: De SolarGateway kan uw klanten helpen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen door hun energieverbruik te optimaliseren en hun zelfvoorzieningsgraad te verhogen.
  • Alles in één omgeving: De SolarGateway is een gebruiksvriendelijke oplossing die al uw energie-gerelateerde apparaten in één omgeving verbindt.
  • De SolarGateway is een waardevolle tool die uw klanten kan helpen om hun energieverbruik te optimaliseren, hun energiekosten te besparen en hun ecologische voetafdruk te verkleinen.

Welke omvormers zijn compatible met de SolarGateway?

De lijst met ondersteunde merken wordt maandelijks door SolarGateway uitgebreid. Via deze link vindt u de meest actuele merken. Staat uw merk er niet tussen, vraag deze dan bij SolarGateway aan. De SolarGateway is namelijk merkonafhankelijk.

Welke kWh-meters zijn compatible met de SolarGateway?

De lijst met ondersteunde KwH-meters wordt maandelijks uitgebreid door SolarGateway. Via deze link vindt u de meest actuele merken. Staat uw merk er niet tussen, vraag deze dan bij SolarGateway aan. 

Welke batterijen zijn compatible met de SolarGateway?

Op deze link vindt u alle batterijsystemen die compatible zijn met de SolarGateway. De batterijen staan tussen de omvormers omdat deze ook een omvormer nodig hebben om mee te communiceren. Staat uw merk er niet tussen, vraag deze dan bij SolarGateway aan. 

Welke laadpalen zijn compatible met de SolarGateway?

Op deze link vindt u alle laadpalen die compatible zijn met de SolarGateway. Staat uw merk er niet tussen, vraag deze dan bij SolarGateway aan. 

Meer weten?

Meer weten over energiemanagement? Neem contact op met Edgar van Praat.

meer over...