Hybride omvormers

Een hybride omvormer is een essentieel onderdeel van een energiemanagementsysteem (EMS). Hybride omvormers combineren de functie van zowel een 'gewone' omvormer als een batterij-omvormer in één apparaat. Hierdoor kunnen zonnepanelen niet alleen energie omzetten van gelijkstroom naar wisselstroom, maar kunnen ze ook de opgewekte energie opslaan in een batterij. 

Deskundig advies
Onze experts staan klaar om u te helpen bij het maken van de juiste keuze. Neem contact op met een vestiging bij u in de buurt of bestel uw hybride omvormer gemakkelijk online.

Daarom Technische Unie

Image
  • Voor 20:00 uur besteld,
    morgen geleverd
  • Deskundig advies
  • 37 lokale vestigingen
  • 1-uursdienst
  • Nachtlevering
  • 24/7 calamiteitenservice

Hybride omvormer bestellen bij Technische Unie

Bij Technische Unie vindt u een groot assortiment aan (hybride) omvormers en toebehoren. Zo vindt u (hybride) omvormers van merken zoals SolaX, SolarEdge en SMA. Naast hybride omvormers bieden wij ook aanvullende producten voor energiemanagement, zoals thuisbatterijen en energiemanagers. Heeft u een vraag? Team Duurzaam helpt u graag verder.

Hybride omvormer in combinatie met thuisbatterij

Een hybride omvormer zet zonne-energie om in bruikbare stroom voor het gebouw of huishouden. Daarnaast kan een hybride omvormer ook zonne-energie opslaan in een thuisbatterij. Dit maakt het mogelijk om overtollige zonne-energie te gebruiken wanneer de zon niet schijnt, bijvoorbeeld 's nachts of op een bewolkte dag.

De hybride omvormer ontvangt de gelijkstroom (DC) van de zonnepanelen. Deze gelijkstroom wordt vervolgens omgezet in wisselstroom (AC), die geschikt is voor gebruik in (huishoudelijke) apparaten. De overtollige zonne-energie wordt opgeslagen in de thuisbatterij. Wanneer er niet genoeg zonne-energie is om aan het verbruik van het huishouden te voldoen, wordt de opgeslagen energie uit de batterij gebruikt.

Technische specificaties hybride omvormers

De technische specificaties van een hybride omvormer zijn afhankelijk van het type omvormer en de thuisbatterij. Enkele belangrijke technische specificaties zijn:

  • Capaciteit: 
    De capaciteit van een hybride omvormer geeft aan hoeveel vermogen de omvormer kan omzetten.
  • Efficiëntie: 
    De efficiëntie van een hybride omvormer geeft aan hoeveel van de opgewekte zonne-energie daadwerkelijk wordt omgezet in bruikbare stroom.
  • Toepassingen: 
    Sommige hybride omvormers zijn geschikt voor monofasige of driefasige installatie

Typen hybride omvormers

Er zijn twee hoofdtypen hybride omvormers:

  • Grid-tie-omvormers: 
    Deze omvormers zijn verbonden met het elektriciteitsnet. De overtollige zonne-energie wordt opgeslagen in de batterij of wordt teruggeleverd aan het net.
  • Off-grid-omvormers: 
    Deze omvormers zijn niet verbonden met het elektriciteitsnet. De overtollige zonne-energie wordt opgeslagen in de batterij.

Hybride omvormer in combinatie met een EMS

Een hybride omvormer kan naast het opslaan van zonne-energie in een batterij, ook onderdeel zijn van een energiemanagementsysteem (EMS). Een energiemanager is een onderdeel van dat systeem. Het is een apparaat dat het energieverbruik van een huishouden monitort en optimaliseert.

De combinatie van een hybride omvormer met een energiemanager biedt een aantal voordelen:

  • Meer comfort: 
    Een energiemanager kan ervoor zorgen dat het gebouw of huishouden altijd voorzien is van stroom, ook wanneer de zon niet schijnt.
  • Meer besparing: 
    Een energiemanager kan helpen om het energieverbruik te verminderen. Dit kan doordat de energiemanager helpt om energie te besparen op apparaten die veel stroom verbruiken, zoals de wasmachine en de droger.
  • Meer inzicht: 
    Een energiemanager geeft inzicht in het energieverbruik. Dit inzicht kan  helpen om bewuster om te gaan met het energieverbruik.

Hoe werkt het?

De energiemanager communiceert met de hybride omvormer en met de slimme apparaten in het gebouw of huishouden. De energiemanager gebruikt deze informatie om het energieverbruik te optimaliseren.

Voorbeelden van optimalisaties

  • Zonne-energie gebruiken voor apparaten die veel stroom verbruiken: 
    De energiemanager kan ervoor zorgen dat apparaten die veel stroom verbruiken, zoals de wasmachine en de droger, worden gebruikt wanneer er veel zonne-energie beschikbaar is.
  • Energie opslaan in een thuisbatterij
    De energiemanager kan ervoor zorgen dat overtollige zonne-energie wordt opgeslagen in de batterij, zodat deze later kan worden gebruikt wanneer de zon niet schijnt.
  • Energie terugleveren aan het net: 
    De energiemanager kan ervoor zorgen dat overtollige zonne-energie wordt teruggeleverd aan het net, zodat een huishouden hiervoor een vergoeding ontvangt.