Groepenkasten

Een groepenkast is een essentieel onderdeel van de elektrische installatie in een woning of in een bedrijfspand. Merken als Hager, ABBEaton en Schneider Electric bieden hoogwaardige groepenkasten. Of u nu een nieuwe groepenkast wilt samenstellen, een verouderde wilt vervangen of er een wilt kopen, bij Technische Unie vindt u veel verschillende keuzes om uit te kiezen.

Bent u niet op zoek naar slechts één component, maar wilt u zelf een hele groepenkast samen stellen? Dan zijn onderstaande bestelhulpen handig om gebruik van te maken. De meest gebruikte tools voor het samenstellen van een groepenkast zijn de volgende:

Onze specialisten helpen u graag verder bij het maken van de juiste keuze.
 

Daarom Technische Unie

Image
  • Voor 20:00 uur besteld,
    morgen geleverd
  • Deskundig advies
  • 37 lokale vestigingen
  • Spoedlevering
  • Nachtlevering
  • 24/7 calamiteitenservice

Geassembleerde groepenkasten

Wist u dat wij een groot assortiment geassembleerde 1-fase én 3-fase groepenkasten hebben? Met meer dan 300 verschillende soorten direct uit voorraad leverbaar - met Kema certificaat! 

Klik de filter aan in de webshop en ontdek het assortiment geassembleerde groepenkasten. 

Merken in groepenkasten

Meer merken in groepenkasten

Welke normen zijn van belang?

De meest bekende norm voor installateurs is NEN 1010, met als titel “Elektrische installaties voor laag-spanning” . Vaak is onduidelijk welke NEN 1010 er gebruikt mag worden. Momenteel wordt nog relatief veel met NEN 1010:2015 gewerkt omdat er gedacht wordt dat NEN 1010:2020 nog niet is aangewezen door de overheid. Dit is echter een misvatting. Een nieuwe norm mag nooit een lager veiligheidsniveau hebben dan de vorige norm, dus deze kan veilig worden toegepast. Daarnaast wordt nooit de gehele norm door de overheid aangewezen. Vaak bepaald de opdrachtgever of een verzekeraar welke norm gebruikt moet worden. Het toepassen van de norm is geen wetmatigheid. Wel helpt de norm om te voldoen aan bijvoorbeeld de EU-laagspanningsrichtlijn, waardoor niet elke installateur zelf het wiel hoeft uit te vinden. Het toepassen van deze norm wordt dus overwegend privaatrechtelijk geregeld.

Aangezien NEN 1010 steeds vaker doelbepalingen bevat in plaats van concrete bepalingen, moet de installateur veel vaker zelf nadenken over de mogelijkheden. Veelal moet er een risico-inventarisatie worden gemaakt om te komen tot de juiste oplossing. In NEN 1010 wordt tevens verwezen naar een groot aantal productnormen waaronder de NEN-EN-IEC 61439 en de NEN-EN-IEC 60670. De meeste installateurs zijn echter niet in het bezit van deze normen terwijl ze wel verantwoordelijk worden gehouden voor de toepassingen uit deze normen. 

Wie is verantwoordelijk voor een installatiekast?

NEN 1010 gaat voornamelijk over alles buiten de installatiekast. Het aanpassen van deze verdeler is een ander verhaal. De oorspronkelijke fabrikant bouwt deze volgens de daarvoor geldende normen reeks NEN-EN-IEC 61439. Indien er een wijziging in die verdeler wordt aangebracht dient dit ook volgens NEN-EN-IEC 61439 te gebeuren. Diegene die de wijziging aanbrengt is dus direct verantwoordelijk voor de verdeler geworden, en dus aansprakelijk indien hier de normen niet juist zijn toegepast. De installateur wordt hiermee formeel de fabrikant van de verdeler.

OPMERKING Indien de fabrikant van de schakelinrichting een wijziging uitvoert aan het ontwerp van de oorspronkelijke fabrikant, neemt de fabrikant van de schakelinrichting de verantwoordelijkheid van de oorspronkelijke fabrikant voor die wijziging aan het ontwerp op zich en is hij verantwoordelijk voor het uitvoeren van de inspectie door de oorspronkelijke fabrikant.

Bron: NEN-EN-IEC 61439-1

NEN-EN-IEC 61439-1 bevat de algemene normen voor laagspanningsschakel- en verdeelinrichtingen. De NEN-EN-IEC 61439-3 bevat de specifieke normen voor  laagspanningsschakel- en verdeelinrichtingen voor gebruik door leken. Dit betreft de groepenkasten in woningen.

Steeds vaker worden er schakel- en verdeelinrichtingen gebouwd op basis van lege behuizingen. Indien hiervan wordt uitgegaan geldt de NEN-EN-IEC 60670 reeks. Deel 60670-24 gaat in het bijzonder over behuizingen voor gebruik door leken, zoals in woningen. Deze norm geeft uitstekende informatie over hoe de warmtehuishouding in een verdeler berekent kan worden. Met uitgebreide voorbeelden wordt uitgelegd hoe je de warmtehuishouding in een verdeler kunt berekenen. Iets wat elke fabrikant zou moeten hanteren. Klanten worden vaak misleidt door opmerkingen als “Voorzien van Kema-keur componenten”, zonder dat de normen voor samenbouw zijn gehanteerd.

Veilig uitbreiden van een elektrisch verdeelsysteem

Het uitbreiden van een verdeelsysteem voor een laadpaal en PV-installatie vraagt om vakmanschap en inzicht. Het gaat verder dan het simpel bijplaatsen van een groep of aardlekschakelaar – een doordachte aanpak is cruciaal voor een veilige en toekomstbestendige installatie.

  • Capaciteit en belasting

Start altijd met een grondige evaluatie van de bestaande installatie. Controleer of de hoofdaansluiting en de verdeling voldoende capaciteit hebben om zowel de laadpaal als de PV-installatie gelijktijdig te kunnen voeden. Een belastingberekening is hierbij onmisbaar.

  • Laadpaal

Voorzie de laadpaal van een aparte eindgroep met bijbehorende beveiliging, afgestemd op het laadvermogen (bijvoorbeeld 1-fase of 3-fase). Houd rekening met spanningsval over langere kabellengtes en zorg voor correcte dimensionering. Eventuele load balancing of dynamic load management kan noodzakelijk zijn bij beperkte capaciteit.

  • PV-installatie

De aansluiting van zonnepanelen omvat meer dan alleen de fysieke koppeling. Denk aan de juiste positionering van de omvormer, koppeling met de groepenkast, en indien van toepassing, het inregelen van teruglevering. Slim energiemanagement of koppeling met energiemeters kan de efficiëntie verhogen. Uiteraard moet de installatie voldoen aan de NEN 1010 en de netcode.

  • Bekabeling

Bij een hogere gelijktijdige belasting kan het nodig zijn om hoofdleidingen of installatiebekabeling te vervangen door een dikkere aderdoorsnede. Controleer de maximale belasting en voorkom spanningsval en oververhitting.

  • Aardlekbeveiliging

Kijk kritisch naar de aardlekschakelaars: zijn ze geschikt voor de nieuwe configuratie? Bij toepassing van omvormers is het vaak nodig om type B of A EV aardlekschakelaars toe te passen, afhankelijk van het systeem. Extra beveiliging tegen overstroom of selectieve aardlekbeveiliging kan vereist zijn.

  • Certificering en oplevering

Na afronding is het van belang om de installatie te keuren conform NEN 1010 en te laten inspecteren. Hiermee borg je niet alleen de veiligheid, maar voldoe je ook aan de wettelijke eisen en zorg je voor een professionele oplevering richting de klant.

3 fase groepenkast

Bij de aanschaf van een groepenkast is het belangrijk om te weten of er een 1-fase of een 3-fase groepenkast in de woning of bedrijfspand moet komen. De verschillende toepassingen:

  • Een éénfase groepenkast is geschikt voor installaties met een éénfase-aansluiting, zoals die in de meeste Nederlandse woningen te vinden is. Dit type groepenkast is prima geschikt voor standaard elektrische voorzieningen, zoals verlichting, keukenapparatuur en huishoudelijke apparaten. Ook in kleine bedrijfspanden met een beperkte stroomvraag voldoet deze oplossing meestal.
  • Bij grotere installaties of als er veel (zwaardere) elektrische apparatuur aanwezig is, komt een driefase-aansluiting in beeld – en dus ook een driefase groepenkast. Denk aan grotere woningen met bijvoorbeeld elektrische kookplaten, laadpalen of warmtepompen, maar ook aan commerciële en industriële panden. De belasting wordt dan verdeeld over drie fasen, wat zorgt voor een stabielere en krachtigere stroomvoorziening.

Een passende groepenkast kiezen begint dus bij het goed in kaart brengen van de elektrische behoefte van het pand. Daarmee leg je een betrouwbare basis voor de hele installatie.

Groepenkast samenstellen

Het samenstellen van een groepenkast is een belangrijk onderdeel van het ontwerp van elke elektrische installatie. In deze fase kies je de juiste componenten – zoals installatieautomaten, aardlekschakelaars en zekeringen – waarmee je de stroom veilig en doordacht verdeelt over de verschillende groepen in een gebouw. Alles draait om maatwerk: afgestemd op de specifieke situatie, het gebruik van de ruimte én de geldende veiligheidsnormen. Een goed samengestelde groepenkast vormt dan ook de basis voor een stabiele en veilige stroomvoorziening.

Groepenkast bestellen bij Technische Unie

Bij Technische Unie vindt u een groot assortiment aan groepenkast componenten. Zo vindt u groepenkasten van onder andere merken als Hager, ABB en Eaton. Naast groepenkast componenten om zelf een groepenkast samen te stellen vindt u bij Technische Unie ook geassembleerde groepenkasten. Heeft u een vraag? Onze specialisten helpen u graag verder.