Alles wat u wilt weten over aardlekschakelaars

aardlekschakelaar vrouw electriciteit

Bijna alle groepenkasten in Nederland hebben een aardlekschakelaar. Is een aardlekschakelaar verplicht? Hoeveel groepen mogen aan 1 aardlekschakelaar? Hoeveel heeft u er nodig? Lees het hier.

Is een aardlekschakelaar verplicht?

Binnen de woningbouw is een aardlekbeveiliging verplicht. Dit hoeft niet per sé een aardlekschakelaar te zijn, maar kan ook een aardlekautomaat zijn.Hager heeft hiervoor de HACO’s productrange: een combinatie van een installatieautomaat en aardlekschakelaar in één component. Groepen met een overstroombeveiliging van hoogstens 25 Ampère waarvan wandcontactdozen deel uitmaken, moet beveiligd zijn door een aardlekschakelaar met een nominale aanspreekstroom van hoogstens 30 milliampère (mA).

Dit is verplicht bij:

  • Woningen
  • Gebouwen met een logiesfunctie
  • Gebouwen met celfunctie
  • Gebouwen met onderwijsfunctie voor basisonderwijs
  • Gebouwen met onderwijsfunctie voor speciaal onderwijs
  • Gebouwen met bijeenkomstfunctie

Hoeveel groepen mag u plaatsen achter één aardlekschakelaar?

De aardlekschakelaar maakt elektrische installaties spanningsloos wanneer er lekstroom optreedt. De installatie die spanningsloos gemaakt wordt, is aangesloten op de betreffende aardlekschakelaar. Per aardlekschakelaar (2-polig) mogen er maximaal vier groepen worden aangesloten. Wanneer u een groepenkast bestelt, moet u rekening houden met het feit dat de installatiegroepen gelijkmatig verdeeld zijn over de aardlekschakelaars én dat u maximaal vier groepen aansluit op een aardlekschakelaar.

Hoeveel aardlekschakelaars heeft u minimaal nodig?

Tegenwoordig moeten alle stopcontacten verplicht worden beveiligd met een aardlekschakelaar. Het is niet verstandig om alle groepen achter één aardlekschakelaar te plaatsen. Dit, omdat dan de gehele installatie spanningloos raakt bij een aardlek. Het beste is dan ook om minimaal twee aardlekschakelaars toe te passen. Het is aan te raden om de groepen per verdieping te verdelen over beide aardlekschakelaars. Is er dan alsnog aardlekkage, dan heeft u altijd nog ergens licht.

Wanneer schakelt een aardlekschakelaar uit?

Een aardlekschakelaar schakelt uit als hij merkt dat er een verschil is tussen de elektriciteit die de schakelaar binnenkomt en de elektriciteit die weer naar buiten gaat. Dit kan gebeuren als er ergens in het elektrische circuit een lek is, bijvoorbeeld doordat iemand een elektriciteitsdraad aanraakt of als er kortsluiting ontstaat. De aardlekschakelaar beschermt tegen elektrische schokken en brand door de stroom direct af te sluiten als er zo'n verschil wordt gedetecteerd. Dit helpt ongelukken te voorkomen.