Huiseigenaren van vrijstaande woningen, twee-onder-een-kapwoningen en rijtjeshuizen moeten vanaf 2026 verplicht een warmtepomp aanschaffen zodra ze hun cv-ketel vervangen. Dat heeft voormalig minister De Jonge voor Volkshuisvesting vorig jaar bekendgemaakt in een Kamerbrief. Hij wil duidelijkheid bieden aan zowel woningeigenaren als aan de installatiebranche, omdat de regel binnen 3 jaar ingaat.
Warmtepomp vanaf 2026 verplicht bij vervangen cv-ketel
Uitzonderingen van de verplichte warmtepomp
De verplichting geldt niet voor mensen die een appartement of monument bezitten of woningen waarbij de maatregel om andere redenen niet te realiseren is. Denk aan geluidsoverlast bij buren, de intentie om aangesloten te worden op een warmtenet of een te ingrijpende verbouwing die niet binnen 7 jaar is terugverdiend. Huiseigenaren met een laag inkomen kunnen een beroep doen op het Nationaal Warmtefonds (NWF) en een lening afsluiten met 0 procent rente.
Terugverdientijd warmtepomp ook 7 jaar
Voormalig minister De Jonge wil ervoor zorgen dat de terugverdientijd van een warmtepomp onder de 7 jaar blijft, net als bij zonnepanelen. Om woningeigenaren, instellingen en kleine bedrijven te helpen, zijn er subsidieregelingen beschikbaar die tot 30% van de gemiddelde investeringskosten dekken. Volgens berekeningen kunnen de meeste huizen in Nederland een warmtepomp binnen 10 jaar terugverdienen. Met deze 30 procent investeringshulp kan deze termijn teruggebracht worden naar de gewenste 7 jaar.
Handhaving nieuwe warmtepompwetgeving nog niet duidelijk
Katja Kruit, een milieuonderzoeker bij CE Delft, heeft in 2022 onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van warmtepompen in Nederlandse huizen. Haar resultaten komen grotendeels overeen met de plannen van minister De Jonge, maar er zijn nog wel wat vragen en onduidelijkheden. Zo is het bijvoorbeeld nog niet duidelijk hoe streng de geluidseisen worden gehandhaafd.
Ook is het onduidelijk wie verantwoordelijk is voor het berekenen van de terugverdientijd en hoe complex deze berekeningen zijn. Kleinere rijtjeshuizen en hofjeswoningen hebben soms meer tijd nodig om de investering terug te verdienen en er kan sprake zijn van ruimtegebrek. Hoewel de meeste woningen goed geschikt zijn voor een hybride warmtepomp, moeten er voor de uitzonderingen nog wat zaken worden uitgewerkt, vindt Kruit.
Installatiebranche bereidt zich voor op verplichte warmtepomp
De installatiebranche is zich volop aan het voorbereiden op de verplichting van de warmtepomp in 2026. Techniek Nederland denkt dat het haalbaar is. Zo zegt Doekle Terpstra dat ze er alles aan doen om genoeg warmtepompmonteurs op te leiden. Ook fabrikanten zijn bezig met een grote uitbreiding. Zo komen er binnenkort drie extra productielocaties in Nederland.
Volgens de vereniging zijn er in het eerste kwartaal van 2023 al 42.000 warmtepompen verkocht voor woningen. In hetzelfde kwartaal het jaar ervoor waren dat er 22.000.