Helemaal van het aardgas af? Met een all-electric warmtepompinstallatie is dat mogelijk. Deze warmtepomp doet alles wat een cv-ketel ook kan: het verwarmen van een woning én het tapwater. Het voordeel van de all-electric warmtepomp is dat deze geen gas nodig heeft én tot 60 procent minder CO2 uitstoot. Klimaatvriendelijk én onafhankelijk van het gasnet.
HOE WERKT EEN ALL-ELECTRIC WARMTEPOMP?
Een all-electric warmtepomp is geschikt voor uitstekend geïsoleerde woningen
Een all-electric warmtepomp werkt op – zoals de naam al zegt – stroom. De warmtepomp haalt warmte uit de lucht of bodem en zet dit in om een woning of het tapwater te verwarmen. Een all-electric warmtepomp is toe te passen in woningen die zeer goed geïsoleerd zijn. Is de woning van uw klant dit (nog) niet? Dan is een hybride warmtepomp een betere oplossing. Bij een all-electric warmtepompinstallatie hoort een voorraadvat voor warm water. Deze is ongeveer zo groot als een flinke koelkast. De warmtepomp wordt gecombineerd met wand- of vloerverwarming of lagetemperatuurverwarming.
Vooral woningen gebouwd na 2009 zijn geschikt voor all-electric warmtepompen
Een all-electric warmtepomp is alleen geschikt voor woningen die goede tot zeer goede isolatie hebben. Dat betekent een goede dak- en vloerisolatie, een gevulde spouwmuur en HR++ glas. Dit is nodig omdat all-electric warmtepompen werken met een verwarmingstemperatuur van 45 tot 55 graden. Cv-ketels leveren tot wel 80 graden. Wanneer een woning niet voldoende is geïsoleerd verliest hij met de warmtepomp teveel warmte en komt de woning niet op de gewenste temperatuur.
Woningen die gebouwd zijn vanaf 2009 zijn zeer goed geïsoleerd. In zo'n woning kan een klant zonder veel aanpassingen overstappen op een all-electric warmtepomp. Is een woning ouder dan 1992? Dan is de kans op een warmtepomp ook nog niet verkeken. Is de woning na die tijd alsnog onder handen genomen qua isolatie? Dan kan de klant misschien alsnog voor de all-electric warmtepomp gaan. Zo niet? Dan is de hybride warmtepomp een optie.
Een grondgebonden warmtepomp is duurder, maar heeft ook flink wat voordelen
Voor een all-electric warmtepomp kan uw klant kiezen uit twee soorten. De één haalt zijn warmte uit de bodem, de ander uit de lucht. Een bodem-warmtepomp is zo'n 5000 euro duurder. Daarnaast moet de klant beschikken over een tuin waarin geboord kan worden. De aanleg van een lucht-warmtepomp is minder ingrijpend en goedkoper. Toch heeft de grondgebonden warmtepomp ook enkele voordelen:
- Hij verbruikt minder stroom, uw klant bespaart dus meer dan met een lucht-warmtepomp. Dit komt omdat de bodemtemperatuur bijna gelijk blijft, ondanks de temperatuur buiten. De temperatuur in buitenlucht varieert enorm.
- Een bodembron is onzichtbaar en maakt geen geluid.
- Met een bodembron kan uw klant in de zomer de woning op een energiezuinige manier koelen.
- Een bodembron gaat langer mee dan de buitenunit voor een lucht-warmtepomp.
All-electric warmtepomp heeft zware aansluiting elektriciteitsnet nodig
Een all-electric warmtepomp gebruikt stroom en op koude dagen soms best veel. Uw klant heeftt daarom een zware aansluiting op het elektriciteitsnet nodig. Een normale aansluiting is 1x35 Ampère. Deze moet u vervangen voor een 3x25 Ampère. Daarnaast is het van belang om de groepenkast uit te breiden om aparte groepen aan te leggen voor de warmtepomp. Het jaarlijks vastrecht dat uw klant betaalt aan de energiemaatschappij blijft gelijk.