Warmtepompboiler: duurzame warmwatervoorziening

Door Technische Unie
14 maart 2024
Technische Unie

Een warmtepompboiler is een innovatieve oplossing voor het verwarmen van tapwater in gebouwen en woningen. Deze oplossing combineert de voordelen van een warmtepomp in één apparaat. In dit artikel lees je over de werking, voordelen en nadelen en de toepassingen van warmtepompboilers.

Werking warmtepompboiler

Een warmtepompboiler haalt warmte uit de omgevingslucht (of ventilatielucht) en gebruikt deze om het water in het boilervat te verwarmen. Dit proces is veel efficiënter dan traditionele elektrische boilers. Warmtepompboilers hebben dan ook een lager energieverbruik dan traditionele boilers.

Een warmtepompboiler is een interessante oplossing om energie te besparen. 
De warmtepomp én de boiler zitten samen in één behuizing. Dit is een binnenunit met de omvang van een koelkast. Een buitenunit is niet nodig. Een warmtepompboiler koppel je aan de leidingen van het warme tapwater. Doordat er geen buitenunit nodig is, is het aansluiten van een warmtepompboiler vrij eenvoudig. Er is alleen een doorvoer naar buiten nodig om koude lucht af te voeren. De aanvoer haalt de warmtepompboiler uit de binnenruimte. 

Warmtepompboiler in combinatie met zonnepanelen

Een warmtepompboiler is een nóg betere investering als je hem combineert met zonnepanelen. De stroom die de zonnepanelen opwekken zet de warmtepompboiler om in warmte en slaat deze op. De warmtepompboiler functioneert in dit geval als warmwaterbatterij. Dit warme water wordt dan bewaard totdat er warm tapwater wordt gevraagd (met douchen bijvoorbeeld).

Zo wordt de duurzaam opgewekte stroom volledig zelf benut en hoeft niet worden teruggeleverd aan het net. (Met de steeds lager wordende terugleververgoeding is het sowieso slim om de stroom zelf te gebruiken). En er wordt door het gebruik van de warmtepompboiler ook flink op gas bespaart. Met de hoge gasprijzen van nu is dat financieel zeer gunstig. 

Voordelen warmtepompboiler

  • Energiezuinig: 
    Je kunt tot 70% op energiekosten besparen voor warm tapwater in vergelijking met een elektrische boiler.
  • Duurzamer dan elektrische boiler. 
  • Eenvoudige installatie: 
    er is geen buitenunit nodig, waardoor installatie eenvoudiger en goedkoper is.
  • Compact formaat: 
    De warmtepompboiler zijn verkrijgbaar in verschillende maten en zijn dus geschikt voor diverse woningtypen.
  • Multifunctioneel: 
    kan in sommige gevallen ook dienen als warmtebuffer voor een woning of gebouw.

Nadelen warmtepompboiler

  • Hoge initiële investeerkosten:
    warmtepompboilers zijn duurder dan traditionele boilers.
  • Beperkte capaciteit: 
    in koudere periodes kan de warmtepompboiler onvoldoende warmte produceren, waardoor bijverwarming nodig is.
  • Ruimtebeslag:
    de boiler neemt ruimte in beslag. Een boiler van 300 liter heeft de omvang van een flinke koelkast. In kleinere woningen is er dan vaak geen plek. In dat geval zou een thermische batterij een optie kunnen zijn. 
  • Geluidsproductie: 
    sommige modellen kunnen geluid produceren tijdens bedrijf.

Toepassingen warmtepompboiler

Warmtepompboilers kunnen toegepast worden in zowel nieuwbouw als renovatie. 
Ook passen ze perfect in een woning met laagtemperatuurverwarming. 

Warmtepompboiler vs. zonneboiler

Wat is het verschil met een zonneboiler? Beide zijn voor warm tapwater, toch?
Toch werken ze heel verschillend. Een zonneboiler werkt met zonnecollectoren op het dak. Zonnecollectoren wekken geen stroom op, maar nemen de warmte van de zon op en geven deze af aan de leidingen die naar de zonneboiler lopen. Daarmee warmt het water in de boiler op. Een zonneboiler gebruikt dus de 'gratis' warmte van de zon om water te verwarmen. Een warmtepompboiler heeft daar stroom voor nodig. 

Maar: het nadeel aan een zonneboiler is dat er in Nederland in de koudere maanden niet genoeg zonlicht is om volledig het tapwater van de zonneboiler te gebruiken. In de koudere maanden is er dan ook altijd een naverwarmer nodig, zoals de cv-ketel. Lees meer over de zonneboiler

Subsidie op warmtepompboiler?

Ja, op zonneboilers kun je subsidie krijgen. Deze vraag je aan op rvo.nl

Warmtepompboilers bij Technische Unie

Technische Unie heeft meerdere warmtepompboilers in haar assortiment. Deze warmtepompboilers vindt u hier