EPBD III: wat houdt deze richtlijn in?

Door Technische Unie
24 november 2024
Technische Unie

De Energy Performance of Buildings Directive (EPBD) is een Europese richtlijn die de energieprestaties van gebouwen reguleert. Met de komst van EPBD IV zijn er aanzienlijke veranderingen ten opzichte van de huidige versie, de EPBD III.

EPBD III

De EPBD III stelt eisen aan de energieprestatie van technische bouwsystemen in gebouwen. Denk hierbij aan verwarmingssystemen, airconditioning, ventilatie en warmwatervoorziening. Het doel is om ervoor te zorgen dat deze systemen zo efficiënt mogelijk werken en zo min mogelijk energie verbruiken.

Concrete eisen van de EPBD III:

  • Systeemeisen
    Er zijn specifieke eisen gesteld aan de energieprestatie, installatie en inregeling van technische bouwsystemen.
  • Documentatie
    De energieprestatie van deze systemen moet worden gedocumenteerd en aan de gebouweigenaar worden overhandigd.
  • Zelfregulerende apparatuur
    Er zijn eisen gesteld aan zelfregulerende apparatuur, zoals thermostaatkraan, om de energieprestatie te verbeteren.
  • Laadinfrastructuur
    Voor elektrische voertuigen moet er in nieuwe gebouwen en bij grote renovaties laadinfrastructuur worden aangelegd.

Overgang EPBD III naar EPBD IV

Nederland heeft tot de zomer van 2026 de tijd om de EPBD IV in de nationale wet- en regelgeving te implementeren. De exacte ingangsdatum van de EPBD IV in Nederland is nog niet bekend, maar zal waarschijnlijk ergens in 2026 of 2027 zijn.
De belangrijkste verschillen zijn:

Van BENG naar ENG

  • EPBD III focuste op Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG). De nadruk lag op het verminderen van het primaire energieverbruik van nieuwe gebouwen.
  • EPBD IV verschuift de focus naar Emissie Neutrale Gebouwen (ENG). Hierbij wordt niet alleen gekeken naar het energieverbruik, maar ook naar de herkomst van de energie. Het doel is om gebouwen volledig energieneutraal te maken.

Verplichtingen voor bestaande gebouwen

  • EPBD III richtte zich voornamelijk op nieuwe gebouwen.
  • EPBD IV breidt de verplichtingen uit naar bestaande gebouwen. Er komen strengere eisen voor renovaties en een versnelde verduurzaming van het bestaande gebouwbestand.

Ambitieuzere doelstellingen

  •  EPBD IV stelt ambitieuzere doelstellingen voor de verduurzaming van gebouwen. De Europese Commissie wil dat álle nieuwe gebouwen vanaf 2030 volledig emissieneutraal zijn.

Meer aandacht voor hernieuwbare energie

  • EPBD IV stimuleert de productie en het gebruik van hernieuwbare energie in gebouwen. Dit kan bijvoorbeeld door het installeren van zonnepanelen of warmtepompen.

Gedetailleerdere eisen

  •  EPBD IV bevat meer gedetailleerde eisen voor onder andere de installatie van slimme meters, de monitoring van energieverbruik en de transparantie van energieprestaties.

Energiemanagement = procesmanagement

Oplossingen om aan de nieuwe EPBD-richtlijnen te voldoen? Energiemanagement kán de sleutel zijn. Met behulp van slimme technologie en een aangepaste bedrijfsvoering voldoe je aan de richtlijn. Benieuwd naar de mogelijkheden? Vind alles op de pagina Energiemanagement = procesmanagement.

meer over...