Wet- en regelgeving rondom circulariteit

Door Technische Unie
22 oktober 2024
Technische Unie

Er is in Nederland wet- en regelgeving op het gebied van circulariteit die direct relevant is voor de installatiebranche. Dit zijn enkele belangrijke punten:

1. Gebouwgebonden circulariteit:

  • Nieuwe normen voor sloop en nieuwbouw: Sinds 1 januari 2023 gelden er nieuwe normen voor sloop en nieuwbouw. Deze normen verplichten aannemers om materialen te scheiden en her te gebruiken.
  • Minimale sloop- en hergebruikseisen: De hoeveelheid materiaal dat hergebruikt moet worden bij sloop en nieuwbouw is vastgelegd in de normen.
  • Circulair sloop- en hergebruiksplan: Aannemers moeten een circulair sloop- en hergebruiksplan opstellen waarin ze aangeven hoe ze materialen gaan scheiden, hergebruiken en recyclen.

2. Productgerichte regelgeving:

  • Regelgeving voor energiegerelateerde producten: Er zijn diverse regels voor energiegerelateerde producten, zoals koelkasten, wasmachines en verlichting. Deze regels stellen eisen aan de energie-efficiëntie, de duurzaamheid en de herbruikbaarheid van producten.
  • Uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV): Fabrikanten van bepaalde producten, zoals elektronica en meubels, zijn verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van hun producten.
  • Regelgeving voor bouwmaterialen: Er zijn diverse regels voor bouwmaterialen, zoals isolatiemateriaal, dakpannen en gevelbekleding. Deze regels stellen eisen aan de milieu-impact en de herbruikbaarheid van materialen.

    Lees op de website van Techniek Nederland meer over de wet- en regelgeving rondom Circulariteit.

meer over...