Vaillant bereidt zich voor om een volledig circulaire economie te bereiken in 2050. Met een categorie 1 materialenpaspoort laat Vaillant haar duurzame visie zien.
Klaar voor morgen met Vaillant: warmtepompen met materialenpaspoort
Klimaatneutraal in operationele activiteiten
Vaillant is als familiebedrijf sterk gericht op een duurzame toekomst. Wij dragen daarom actief bij aan het realiseren van het Klimaatakkoord van Parijs.
En: sinds 2020 zijn wij als bedrijf volledig klimaatneutraal voor onze eigen operationele activiteiten. Het materialenpaspoort is ook zo’n initiatief dat onze duurzame visie laat zien, waarbij wij bijdragen aan het bereiken van een circulaire bouweconomie. Daarom is ons doel dat vrijwel al onze producten de komende jaren een materialenpaspoort krijgen.
Milieu-impact verlagen
Circulair is in de ogen van Vaillant niet enkel het retourneren van materialen of hergebruik van materialen, maar kan met name gerealiseerd worden door in het voortraject de milieu-impact te verlagen. Het doel is voor Vaillant het gebruik van minder en duurzamere grondstoffen, minder afval en minder CO2-uitstoot. Dit alles voortkomend uit Circulaire strategieën van Vaillant zelf alsmede van onze (logistieke) partners zoals de groothandel. Maar ook gedreven door de aandacht bij overheden en de gehele bouwsector.
Materialenpaspoort warmtepompen
Het circulaire gedachtegoed is voor veel producenten in de installatiebranche nog toekomstmuziek. Vaillant loopt evenwel op de troepen vooruit door warmtepompen te voorzien van een materialenpaspoort (categorie 1).
Voor heel veel bedrijven is dit nog een nieuw terrein, dus het was best een lastige aanloop. Van minder complexe bouwmaterialen, zoals bakstenen, is het eenvoudiger om te beschrijven wat er precies in zit. Dat is bij een warmtepomp, met diverse vermogens en een grotere diversiteit aan materialen, veel ingewikkelder. Het materialenpaspoort bevat nu gedetailleerde informatie over zowel de grondstoffen, de herkomst ervan en de milieubelasting. De levensduuranalyse gaat tot op het detailniveau van alle materialen. Verder wordt ook het energiegebruik tijdens het transport en de productie meegenomen. Alles is uitgevoerd volgens de ISO-norm EN 15804.

Goed inzicht fases levenscyclus producten
Doordat Vaillant haar producten veelal in Europa vervaardigd in eigen fabrieken, hebben we een goed inzicht in de verschillende fases van de levenscyclus. Daarnaast stellen we scherpe eisen aan onze toeleveranciers van grondstoffen en voormaterialen.
Zo hebben we een optimaal zicht in de productiefase, bouwfase, gebruiksfase en sloop en verwerkingsfase, waardoor de milieulasten perfect in kaart zijn te brengen.
Gehele proces aroTHERM in kaart gebracht
Voor de LCA van de aroTHERM plus werkte Vaillant samen met het gerenommeerde instituut Kiwa in Duitsland. In uitgebreide EPD (Environmental Product Declaration) rapporten werd het gehele proces van gebruikte grondstoffen tot aan afvalverwerking gedetailleerd in kaart gebracht. Dit is een intensieve en tijdrovende klus. De LCA is vervolgens door een onafhankelijke partij gecontroleerd en getoetst volgens de meest actuele methodieken en normen. Daarna kon de informatie worden overhandigd aan de Nationale Milieu Database (NMD) voor opname in de database als een categorie 1 materialenpaspoort.
Materialenpaspoort nodig voor Milieu Prestatie Gebouwen (MPG)
Een materialenpaspoort bevat gedetailleerde informatie over zowel de kwaliteit, de herkomst als de locatie van materialen en producten. De som van alle gebruikte materialen in een bouwproject vertaalt zich in een score; de Milieu Prestatie voor Gebouwen (MPG). Het geeft daarmee inzicht in de materiële, circulaire en financiële (rest)waarde van een gebouw.
Categorie I producten maken lagere score MPG-berekening
Nieuwe gebouwen in Nederland zijn gebonden aan de MPG. Het gevalideerde meetinstrument drukt in een cijfer uit wat de belasting van het gebouw (of een compleet project) is op het milieu. Sinds juli 2021 mag de MPG maximaal 0.8 bedragen. Anno 2030 zal dat slechts 0.5 zijn. Materialen die geen certificering in categorie 1 hebben, wegen zwaarder in de MPG-berekening. Gebruik je wél duurzame categorie 1 producten, dan valt de score lager uit.
AroTHERM categorie I warmtepomp
Vaillant’s aroTHERM Split plus en aroTHERM plus lucht-/waterwarmtepompen zijn voorzien van een categorie 1 materialenpaspoort. Een groot voordeel dus. Juist door het certificeren van een materialenpaspoort in de categorie 1 weegt onze warmtepomp zwaarder en dus gunstiger mee in de MPG-berekening. Dat helpt je als bouwer of gemeente ook goed op weg bij bouwaanvragen en de MIA- en Vamil-regelingen. En, zit je als aannemende partij in een gunstige uitgangspositie bij overheidsaanbestedingen.
Goed voorbereid als installateur met categorie I producten
Waar de markt ook nog weleens rekent met productkaarten uit de categorieën 2 en 3, is Vaillant trots op haar vermelding in de categorie 1 van de NMD. Het is een stap voorwaarts waar vooral de aardbol blij van wordt. Ons materialenpaspoort levert wat betreft de MPG een verbetering van 30 tot 50% op. Met een categorie 1 materialenpaspoort ben je als installateur goed voorbereid nu overheid en afnemers steeds meer garanties en zekerheden vragen als het gaat om milieuprestaties. Daar kun je dus mee aankomen bij je klant.