Nederland is een waterrijk land. Toch hebben we steeds meer te maken met wateroverlast en drinkwatertekorten. Dit komt o.a. door klimaatverandering en een groeiende bevolking. Installateurs spelen een belangrijke rol bij het waterbesparen in woningen en andere gebouwen.
Waterverbruik in Nederland. Dit zijn de cijfers...
Hoeveel water verbruiken we eigenlijk?
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verbruikte Nederland in 2022 gemiddeld 129 liter water per dag per persoon. Dit is een lichte daling ten opzichte van 2021, toen het verbruik 134 liter per dag was. Het waterverbruik in Nederland is de afgelopen jaren wel steeds meer aan het stijgen.
Die stijging komt onder meer door invloed van warme, droge zomers, toenemende bevolking en welvaart, maar ook de coronacrisis droeg hieraan bij. Drinkwaterbedrijven en het RIVM roepen op om het verbruik de komende jaren te verlagen met twintig procent, omdat we anders nog vóór 2030 een tekort aan drinkwater krijgen.
Cijfers waterverbruik in Nederland
Huishoudens
In huishoudens wordt gemiddeld 129 liter water per persoon per dag verbruikt. Hieronder zie je waar procentueel het meeste water wordt verbruikt.
- Doorspoelen toilet: 35%
- Douchen: 22%
- Wasmachine: 19%
- Afwassen: 12%
- Koken 2%
*De cijfers van waterverbruik in Nederland verschillen per onderzoek. Het CBS berekent het waterverbruik voor douchen en toilet doorspoelen op basis van gemiddeld waterverbruik van alle huishoudens. Het Drinkwaterplatform berekent het waterverbruik op basis van het gemiddelde waterverbruik van de waterbedrijven. Het CBS kijkt naar alle huishoudens, dus ook naar huishoudens met een bad. Het Drinkwaterplatform kijkt alleen naar huishoudens met een douche. Daarom kunnen de percentages in onderzoeken verschillen. Technische Unie houdt de cijfers van het CBS aan omdat deze een accurater beeld geven.
Industrie
De industrie verbruikt ongeveer 386 miljoen kubieke liter water per dag. Dat komt overeen met ongeveer 20% van het totale waterverbruik in Nederland. Het waterverbruik in de industrie is de afgelopen jaren licht afgenomen, maar is nog steeds hoger dan het waterverbruik in huishoudens.
De industrie gebruikt water voor verschillende doeleinden. Het grootste deel van het water wordt gebruikt voor:
- Koelen installaties: 35%
- Productie: 25%
- Reinigen afvalwater: 20%
- Besproeien land: 20%
De belangrijkte waterverbruikende industrieën in Nederland zijn:
- Chemische industrie
- Voedingsmiddelenindustrie
- Metaalindustrie
- Energiesector
Utiliteitsgebouwen
Utiliteitsgebouwen, zoals ziekenhuizen en overheidsgebouwen, verbruiken veel meer water dan huishoudens. Het gemiddelde waterverbruik van een utiliteitsgebouw is ongeveer 1.000 liter per persoon per dag.
Het waterverbruik in utiliteitsgebouwen wordt voor verschillende doeleinden gebruikt. Het grootste deel van het water wordt gebruikt voor:
- Sanitair: 35%
- Keuken: 25%
- Schoonmaak: 20%
- Besproeien planten, wassen straatmeubilair: 20%
Ziekenhuizen verbruiken veel water voor het schoonmaken van patiëntenkamers, operatiekamers en andere ruimtes. Ze verbruiken ook veel water voor de verzorging van patiënten, zoals het wassen en wassen van patiënten.
Overheidsgebouwen verbruiken veel water voor schoonmaak, toiletten en koeling. Ze verbruiken ook veel water voor andere doeleinden, zoals het besproeien van plantsoenen en het wassen van straatmeubilair.
Hotels
Hotelgasten verbruiken gemiddeld 220 liter drinkwater per nacht, volgens de Milieubarometer van Stimular, een onafhankelijk onderzoeksbureau dat zich richt op duurzaamheid. Dit is veel meer dan het gemiddelde waterverbruik van huishoudens in Nederland.
Het waterverbruik in hotels wordt voor verschillende doeleinden gebruikt. Het grootste deel van het water wordt gebruikt voor:
- Douchen: 90 liter
- Toilet doorspoelen: 60 liter
- Gootsteen: 20 liter
Het overige water wordt gebruikt voor andere doeleinden, zoals het wassen van handdoeken en beddengoed, het schoonmaken van de kamer en het gebruik van de minibar.